Sosyal Medya

Dünya

ABD’den İran’a “gizli” mektup

Obama'nın Hamaney'e "gizli" mektup gönderdiği iddia edildi.



ABD BaÅŸkanı Barack Obama'nın geçen ayın ortalarında Ä°ran'ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney'e gizli mektup gönderdiÄŸi ve IŞİD'le mücadelenin iki ülkenin de ortak çıkarı olduÄŸunu vurguladığı ileri sürüldü.

Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, mektup, IŞİD'le mücadelede ortaklık ve nükleer müzakerelerin olumlu sonuçlanması için Ä°ran dini liderliÄŸinin tavrını yumuÅŸatmasını hedefliyor.

Obama yönetimi son dönemde hem IŞİD ve aşırı örgütlerle mücadelede hem de nükleer anlaÅŸmalar için Ä°ran ile irtibatı yoÄŸunlaÅŸtırmış ve Suriye'de Ä°ran'ın desteklediÄŸi Esed rejimine karşı tavrını deÄŸiÅŸtirmiÅŸti.

Obama, mektupta Hamaney'e, İŞİD konusunda herhangi bir iÅŸbirliÄŸinin büyük oranda, Tahran'ın, nükleer programının geleceÄŸi konusunda 24 Kasım'a kadar küresel güçlerle kapsamlı bir anlaÅŸmaya varmasına baÄŸlı olduÄŸunu da belirtti.

Ä°SRAÄ°L'Ä° KIZDIRMAMAK Ä°ÇÄ°N GÄ°ZLÄ°...

Mektubun, Obama'nın baÅŸkanlık dönemi boyunca Ä°ran'ın en üst siyasi ve dini liderlerine gönderdiÄŸi en az dördüncü mektup olduÄŸu ve ABD'nin müttefiki Arap ülkelerini ve Ä°srail'i kızdırmamak için gizli tutulduÄŸu kaydedildi.

Bu ülkeler, Ä°ran'la yapılacak yumuÅŸak bir nükleer anlaÅŸmanın gelecekte Ä°ran'ın nükleer silah yapmasına giden yolu kolaylaÅŸtıracağını savunuyor. Arap ülkeleri ayrıca Ä°ran'la ABD arasında gizli yürütülen temaslardan duydukları hoÅŸnutsuzluÄŸu belirterek, iki ülke arasındaki yakınlaÅŸmanın bölgedeki dengeleri deÄŸiÅŸtirmesinden endiÅŸe ediyor.

Obama'nın Ä°ran'la iliÅŸkileri yumuÅŸatma ve IŞİD'le mücadelede ortaklık kurma giriÅŸimlerinin, Cumhuriyetçi partinin Kongre'nin iki kanadında da üstünlüÄŸü ele geçirmesi nedeniyle çok kolay olmayacağı yorumları yapılıyor.
 

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.